Uudised – märts 2021

Mõõdukal hulgal kohvi joomine vähendab südamepuudulikkuse kujunemise riski

Kolme USA uuringu – Framinghami südameuuringu (FHS), kardiovaskulaarse tervise uuringu (CHS) ja ateroskleroosi riski uuringu (ARIC) – andmete põhjal analüüsiti erinevate dieediharjumuste mõju südamepuudulikkuse kujunemise riskile hilisemas elueas.

Kolme nimetatud uuringu andmete (kokku ligi 21 000 vaatlusalust) analüüsil ilmnes, et 2–3 tassi kohvi joomine päevas vähendas võrreldes kohvi mittetarbinud isikutega südamepuudulikkuse kujunemise riski 10–30% võrra. Dekafineeritud kohvi tarbimine südamepuudulikkuse riski ei mõjutanud.

Kolme suure epidemioloogilise uuringu andmeil vähendab kohvi tarbimine südamepuudulikkuse kujunemise riski, kuid selle mehhanism jääb ebaselgeks. Võimalik, et see on seotud kofeiini mõjuga, kuna on andmeid, et dekafineeritud kohvi rohke tarbimine suurendab südamepuudulikkuse riski. Vajalikud on edasised uuringud kofeiini toime hindamiseks kardiovaskulaarsele süsteemile. On ka võimalik, et harjumusega regulaarselt kohvi tarbida kaasnevad veel teised, seni tähelepanuta jäänud eluviisi ja toitumise tegurid, mis vähendavad südamepuudulikkuse riski.

 

Refereeritud

Stevens LM, Linstead E, Hall JL, Kao DP. Association between coffee intake and incident heart failure risk. a machine learning analysis of the FHS, the ARIC Study, and the CHS. Circulation Heart Failure 2021;14:e006799.