Uudised – veebruar 2022

Mõõdukas koguses kohvi joomine langetab LDL-kolesterooli taset veres

Kirjanduses on andmeid kofeiini/kohvi tarbimise soodsast toimest kardiovaskulaarse riski vähendamisel. Ebaselgeks on jäänud kofeiini soodsa toime mehhanismid.

Kanada McMasteri ülikooli teadlaste korraldatud katsete seeriaga hiirtel selgitati välja, et kofeiin blokeerib PCSK9 (subtilisiini- ja keksiinisarnase proproteiini konvertaas 9) geeni ekspressiooni ja PCSK9 valgu produktsiooni maksarakkudes, hoiab ära SREBP2 (sterooli reguleerivat elementi siduva proteiini 2) aktiveerumise ja vähendab sellega maksarakkudes PCSK9 ekspressiooni. Nende muutuste tulemusena aktiveerub LDL-kolesterooli transport verest maksarakkudesse ning vere LDL-kolesterooli tase langeb. Uuringul tervete vabatahtlikega ilmnes, et 400 mg kofeiini manustamise järgselt ilmnes 2 tunni pärast PCSK9 taseme langus veres 25% võrra ning see püsis 4 tunni pärast praktiliselt samal tasemel.

USA Toidu- ja Ravimiameti soovituste kohaselt võiks ööpäevas tarvitada kuni 400 mg kofeiini. Arvestades, et 200 ml kohvi sisaldab 100 mg kofeiini, oleks soovitatav ööpäevas juua kuni 4 tassi kohvi. Refereeritud uuringu kohaselt langetaks see 25% võrra PCSK9 taset veres ja seega ka LDL-kolesterooli taset. Kliinilises praktikas vere LDL-taseme langetamiseks kasutatavad süstitavad ravimid alirikumaab ja evolokumaab on oma toimelt PCSK9 inhibiitorid. Hinnanguliselt on need ravimid mõnevõrra efektiivsemad kui statiinid.

Refereeritud

Lebeau PF, Byun JH, Platko K et al. Caffeine blocks SREBP2-induced hepatic PCSK9 expression to enhance LDLR-mediated cholesterol clearance. Nat Commun 2022;13:770.