Uudised – jaanuar 2024

Naise emotsioonide mõjul vallanduvad pisarad on mehe agressiivset käitumist pidurdav signaal

Hiirtel tehtud uuringutega on näidatud, et emaslooma pisarais leidub aine, mille lõhn pidurdab isasloomade agressiivset käitumist. Sedalaadi erinevad keemilised signaalid on olulised sotsiaalse käitumise regulaatorid kogu loomariigis. Ei ole teada, kas kirjeldatud nähtus esineb ka inimestel.

Iisraeli Weitzmanni teadusinstituudis tehtud uuringus mängisid vabatahtlikud uurimisalused kahe mehe osavõtul lauamängu, mille üks osapooltest pidevalt kaotas ja seetõttu vihastas ning hakkas agressiivselt sohitegemise lõpetamist nõudma. Agressiivselt käituvale mehele anti nuusutada katseklaasi sisu, kus olid kas naise emotsiooni mõjul vallandunud pisarad või füsioloogiline lahus, mõlemad lõhnata ja värvitud vedelikud. Ilmnes, et pisarate nuusutamise järel vähenesid vastavate testide abil hinnatud agressiivse käitumise ilmingud 40% võrra. Funktsionaalse magnetresonantstomograafia (MRT) uuringul ilmestus agressiivsetel meestel naise pisarate nuusutamise järel metaboolse aktiivsuse langus aju prefrontaalse korteksi ja insula eesosa piirkonnas. Nende ajupiirkondade aktiivsus kasvas oluliselt seoses agressiivse käitumise väljakujunemisega.

Autorite hinnangul kinnitab uurimus, et keemilised signaalid (kemosignalisatsioon) mõjutavad ka inimese sotsiaalset käitumist.

Refereeritud

Argon S, de March CA, Weissgross R, et al. A chemical signal in human female tears lowers aggression in males. PLoS Biol 2023;21:e3002442. doi: 10.1371/journal.pbio.3002442.