Uudised – august 2021

Niinimetatud treeninguhormoon irisiin aitab säilitada kognitiivseid funktsioone

Füüsilisel tegevusel on kahtlemata tähtis osa inimese füüsilise ja vaimse võimekuse säilitamisel. Harvardi ülikooli teadlased kirjeldasid 2012. aastal hiirtel lihase kontraktsioonil vabanevat ja verre kogunevat lihasraku membraanvalku FNDC-5, mille lõhustunud vorm transformeerib nahaalust ja siseelundite ümber paiknevat nn valget rasvkude energiarikkaks pruuniks rasvkoeks, mis varustab organismi täiendava hulga energiaga. Avastatud ühend nimetati Vana-Kreeka peajumalanna Hera sõnumitooja Irise järgi terminiga „irisiin“. Selgus et inimese irisiin vastab täielikult hiirtel leitule ja füüsilisel tegevusel vabanedes reguleerib see eeldatavasti kehakaalu, glükoosi ainevahetust ja kardiovaskulaarseid funktsioone ning sel on ka neuroprotektiivsed ja mitmed muud organismi homeostaasi mõjutavad omadused.

USA Massachusetts General Hospital’is valminud ja värskelt avaldatud töös uuriti hiirte mudelil irisiini toimet kognitiivsele võimekusele vananevas ajus ja Alzheimeri dementsuse korral. Irisiini toime blokeerimine põhjustas füüsiliselt aktiivsetel katseloomadel kognitiivsete funktsioonide taandumise. Irisiini manustamine füüsiliselt aktiivsetele katseloomadele elavdas kognitiivseid funktsioone. Irisiini hulga suurenemine veres soodustas hipokampuse rakkude neurogeneesi ja pidurdas põletikulisi muutusi närvirakkudes.

Uuringu tulemused aitavad selgitada füüsilise aktiivsuse soodsa toime mehhanismi kognitiivse võimekuse säilitamiseks vananemise ja dementsuse korral. Tulevikus võib saada võimalikuks sünteesida irisiini toimega sarnaseid ravimeid.

Refereeritud

Islam MR, Valeris S, Young MF, et al. Exercise hormone irisin is a critical regulator of cognitive function. Nature Metabolism 2021;3:1058–70.