Uudised – veebruar 2020

Pikamaasuusatajatel esineb arteriaalset hüpertensiooni tunduvalt harvemini

Rootsi Uppsala ülikooli uuringus hinnati pikaaegse intensiivse füüsilise koormuse mõju arteriaalse hüpertensiooni kujunemisele. Arteriaalse hüpertensiooni esinemist keskmiselt 8,3 aasta vältel võrreldi 206 889 isikul, kes olid võtnud osa Vasaloppeti suusamaratonidest (distants 90 km), ning 505 542 samast soost ja samas vanuses isikul, kes olid leitud juhusliku valiku teel ning kes ei harrastanud pikamaasuusatamist ega -jooksu. Arteriaalase hüpertensiooni esinemise üle vaatlusalustel otsustati neile väljakirjutatud antihüpertensiivsete ravimite retseptide alusel.

Analüüsil ilmnes, et suusamaratonist osavõtnutel oli järgneva 8 aasta jooksul hüpertensiooni esinemise risk 41% võrra väiksem võrreldes mitteosalenutega ning mida parem oli distantsi läbimise tulemus, seda harvemini esines ka hüpertensiooni.

Uurijad järeldasid, et regulaarne intensiivne füüsiline koormus vähendab arteriaalse hüpertensiooni kujunemise riski. Arteriaalne hüpertensioon on tänapäeval peamine enneaegse surma riskitegur kogu maailmas.

Refereeritud

Andersen K, Hållmarker U, James S, Sundström J. Long-Distance Skiing and Incidence of Hypertension: A Cohort Study of 206,889 Participants in a Long-Distance Cross-Country Skiing Event. Circulation 2020, https://doi.org/CIRCULATIONAHA:119.042208.