Uudised – märts 2023

Rasvumine on suur terviserisk. Rasvunud inimene ei ole terve

Rasvumine – liigse rasva ladestumine organismis – on krooniline ainevahetushäire, mis soodustab mitmesuguste haiguste, eeskätt kardiovaskulaarhaiguste kujunemist. WHO soovituste kohaselt loetakse rasvunuteks isikud, kelle kehamassiindeks (KMI) ületab 30 kg/m2. Rasvumisega kaasnevat kardiometaboolset sündroomi (KMS) iseloomustab: 1) suurenenud vööümbermõõt – naistel 88 cm, meestel 102 cm; 2) suurenenud triglütseriidide sisaldus veres – üle 1,7 mmol/L; 3) vähenenud HDL-kolesterooli sisaldus veres – meestel alla 1,03 mmol/L, naistel alla 1,3 mmol/L; 4) kõrgenenud süstoolne vererõhk (üle 130 mm Hg) või diastoolne vererõhk (üle 85 mm Hg; 5) glükoosisisaldus veres üle 5,5 mmol/L. KMSi diagnoos kinnitub, kui esineb vähemalt kolm viiest loetletud häirest.

Uuringutega on näidatud, et kuni 30% rasvunutest ei vasta KMSi kriteeriumitele ja neid nimetatakse kirjanduses metaboolselt terveteks rasvunuteks (MTR). Samas esineb KMSile iseloomulikke metaboolseid häired ka neil, kel KMI ei ole tõusnud. Kirjanduse andmeil ei ole MTR stabiilne seisund, kolmandikul kuni pooltel MTRiga isikutest kujunevad aja jooksul KMSile iseloomulikud metaboolsed häired. Võrreldes isikutega, kes ei ole rasvunud, kujuneb MTRiga isikutel 4,3 korda sagedamini diabeet, neil on enam kui 18% sagedamini südameinfarkt või insult, 76% sagedamini südamepuudulikkus, 28% sagedamini krooniline obstruktiivne kopsuhaigus.

Uuringutega on näidatud, et erinev rasvkoe paiknemine kehas mõjutab erinevalt rasvumisega seotud metaboolseid häireid. Näiteks isikutel, kel liigne rasv koguneb peamiselt puusavöötme ümber, on väiksem oht diabeedi kujunemiseks kui isikutel, kel rasv koguneb peamiselt kõhu ümbrusse.

Esitatust järeldub, et rasvumine võib olla mitmel viisil väljendunud tervisehäire, mõjutades erinevaid organsüsteeme. Rasvunud inimesel on suur erinevate organsüsteemide kahjustuse risk, ka neil, kel metaboolsed häired on vähe väljendunud ja kes on hinnatud metaboolselt terveteks. Rasvunud inimene ei ole terve ja vajab ravi.

Refereeritud

Tanriover C, Copur S, Gaipov A, et al. Metabolically healthy obesity: Misleading phrase or healthy phenotype? Eur J Intern Med 2023;S0953-6205(23)00067-5. doi: 10.1016/j.ejim.2023.02.025