Uudised – oktoober 2022

Rasvumise medikamentoosse ravi soovitused

Rasvumine on 21. sajandil võtmas pandeemia mõõtmeid. USA spetsialistide hinnangul on riigis rasvunud või ülekaalulisusega seotud tervisehäiretega praktiliselt 50% elanikkonnast. Ameerika gastroenteroloogide assotsiatsiooni multidistsiplinaarne töörühm avaldas hiljuti soovitused medikamentoosseks raviks, mida rakendada pikaajaliselt lisaks aktiivse eluviisi ja range dieedi järgimisele rasvumise (kehamassiindeks (KMI) ≥ 30 kg/m2) ja ülekaalulisusega (KMI ≥ 27 kg/m2) seotud tervisehäirete korral.

Ekspertide hinnangul on mõõduka tõendusega kehakaalu langetavad ravimid rasvumise korral glükagoonpeptiidi retseptori 1 (GLP1) agonistid semaglutiid 2,4 mg ja liraglutiid 3,0 mg, mis stimuleerivad insuliini sekretsiooni, ning tsentraalse toimega söögiisu vähendavad pikatoimelised kombinatsioonravimid fentermiin-topiramaat ja naltreksoon-bupropioon. Madala tõendusastmega kehakaalu langetavatest ravimitest võib ekspertide hinnangu rasvumise korral kasutada fentermiini ja dietüülpropiooni. Orlistaati ei soovita ekspertide rühm loetletud näidustustel kasutada.

Soovitatud ravimitest on mugavam kasutada semaglutiidi, mida manustatakse subkutaanselt 2,4 mg kord nädalas. Liraglutiidi süstitakse subkutaanselt kord päevas, teisi loetletud preparaate manustatakse tablettidena enamasti mitmel korral päevas.

Refereeritud

Grunvald E, Shah R, Hernaez R et al. AGA Clinical Practice Guideline on Pharmacological Interventions for Adults With Obesity. Gastroenterology 2022;163:1198–225.