Uudised – juuni 2015

Ravimiga kontaktläätsed glaukoomi raviks?

Glaukoomi haigestunud inimesed peavad silmatilku kasutama mitu korda päevas ja see võib ravimikasutuse regulaarsust häirida. Silmatilkadel on ka teisi puudusi, näiteks nende vähene biosaadavus. Refereeritud artikli autorid on tutvustanud uut ravivõimalust – aeglaselt raviainet vabastavaid kontaktläätsi. Nimetatud läätsed sisaldavad timolooli ja dorsolamiidi, mis on mõlemad sagedasti glaukoomi raviks väljakirjutatud hüdrofiilsed ravimid. Neile nn raviläätsedele on lisatud E-vitamiini, mis tagab toimeainete aeglasema vabastamise.

Ravimit vabastavate kontaktläätsedega on läbi viidud in vitrouuringud, seda nii tavapäraste kui ka E-vitamiiniga läätsedega ning variandiga, kus on ainult üks toimeaine, ning ka sellisega, kus mõlemad ravimid on koos. Kui läätses olid koos timolool ja dorsolamiid, siis suurenes ravimi vabanemine läätsest ja toime kestis kauem. E-vitamiini lisamine läätse osutus tõhusaks, suurendades mõlema ravimi vabanemise kestust umbes kuni 2 päevani. Mõlema ravimiga läätsed tagasid paremini silma siserõhu vähenemise võrreldes konventsionaalselt kasutatavate silmatilkadega. Veel olulisem: kui neid läätsesid kanti pidevalt 2 päeva ja siis asendati need veel kord ravimiga seotud läätsedega kaheks päevaks, vähenes silma siserõhk läätsede kandmise ajal ning see toime kestis veel 8 päeva pärast kontaktläätsede eemaldamist.

Uuringus järeldati, et ravimiga seotud kontaktläätsed vähendavad silma siserõhku paremini kui vastavad silmatilgad ja ravitoime kestab kauem ning seeläbi on tagatud ka parem ravisoostumus.

Refereeritud

Hsu KH, Carbia BE, Plummer C, Chauhan A. Dual Drug Delivery from Vitamin E loaded Contact Lenses for Glaucoma Therapy. Eur J Pharm Biopharm 2015 Jun 10. pii: S0939-6411(15)00260-X. doi: 10.1016/j.ejpb.2015.06.001