Uudised – september 2018

Regulaarne nii kofeiini sisaldava kui ka kofeiinivaba kohvi joomine vähendab lõppstaadiumi neerupuudulikkuse riski

Paljud uuringud on kinnitanud, et mõõdukal hulgal kohvi joomine vähendab nii üldist kui ka kardiovaskulaarset suremust. Viimaste aastate uuringud on näidanud, et lõppstaadiumi neerupuudulikkusega (LNP) – neeruasendusravi vajavate – haigete hulk kasvab kogu maailmas. Näiteks on Singapuris viimase 10 aasta jooksul nende haigete arv suurenenud 50% võrra. Kuna LNP kujunemist soodustavad hüpertensioon, diabeet ja teised kardiovaskulaarsed haigused, võiks eeldada kohvi tarbimise kaitsvat toimet ka LNP kujunemisele.

Singapuri uurijad jälgisid ligi 17 aasta vältel 63 257 juhuslikult valitud hiina rahvusest meest ja naist LNP kujunemise suhtes. Uuritavad täitsid küsimustiku oma harjumuse kohta regulaarselt tarbida kohvi, teed või teisi kofeiini sisaldavaid jooke.

Jälgimisperioodi vältel kujunes LNP 1143 isikul. Sealjuures oli LNP riskisuhe 0,91 neil, kes tarbisid kohvi harva, 0,82 neil, kes tarbisid regulaarselt kohvi ühe tassi (237 ml) päevas ja 0,71 neil, kes jõid regulaarselt kohvi kaks või enam tassi päevas. Sealjuures ilmnes LNP riski vähendav toime nii kofeiini sisaldava kui ka kofeiinivaba kohvi tarbimisel. Tee või teiste kofeiini sisaldavate jookide tarbimise ja LNP kujunemise vahel seost ei ilmnenud. LNP riski vähendav toime oli enam väljendunud meestel.

Autorid arutlevad, et kohviubades sisalduv fütoöstrogeen trigonelliin on nefroprotektiivse toimega oksüdatiivset stressi vähendava toime tõttu. Sellega seletuks ka kohvi enam väljendunud LNP riski vähendav toime meestele, kelle organismis on vähem östrogeene.

 Refereeritud

Lew Q-L J, Jafar TH, Jin A, Yuan JM, Koh W-P. Consumption of coffee but not of other caffeine-containing beverages reduces the risk of end-stage renal disease in the Singapore Chinese Health Study. J Nutrition 2018;148:1315–22.