Uudised – august 2020

Rohke rasvase kala söömine arendab laste kognitiivset ja sotsiaalset võimekust

Pika ahelaga n3 küllastumata rasvhapped on vajalikud aju arenguks alates varajasest imikueast ja nende (eriti dokosaheksaeenhappe) ladestumine ajurakkudesse jätkub ka lapseeas. Uuringud n3 küllastumata rasvhapete manustamisega lastele toidulisandina eesmärgiga arendada nende kognitiivset ja sotsiaalset võimekust ei ole andnud loodetud tulemusi. Vähe on uuringuid palju küllastumata rasvhappeid sisaldava kala rohke tarbimise mõjust laste vaimsele arengule.

Taanis korraldatud uuringus randomiseeriti 199 last vanuses 8–9 eluaastat 2 gruppi. Uurimusgrupi lastele serveeriti nädalas kalarooga 2 korral lõunasöögina ning 3 korral õhtusöögina, kokku ca 300 g kala nädalas. Kontrollgrupi lastele serveeriti sama skeemi kohaselt linnuliha. Lastel testiti spetsiaalsete küsimustike alusel kognitiivset ja sotsiaalset võimekust uuringusse kaasamisel ning 12–14 nädala pärast uuringu algusest.

Uuringu tulemustest selgus, et uurimusgrupi lastel oli testide alusel parem mälu, tähelepanuvõime, kognitiivne paindlikkus ning tegutsemise kiirus. Nad kontrollisid paremini oma emotsioone ja impulsse, olid paindlikumad probleemide lahendamisel. Samuti oli neil 2-3 protsendipunkti võrra kõrgem küllastumata rasvhapete sisaldus erütrotsüütides.

Uuringu tulemuste põhjal soovitavad autorid senisest enam pakkuda lastele kalatoite, kuna need sisaldavad peale küllastumata rasvhapete ka rohkelt D-vitamiini, jodiine, tsinki ja B12-vitmiini – komponente, mis on vajalikud aju normaalseks arenguks.

Refereeritud

Teisen MN, Vuholm S, Niclasen J, et al. Effects of oily fish intake on cognitive and socioemotional function in healthy 8–9-year-old children: the FiSK Junior randomized trial. AM J Clin Nutr 2020;112:74–83.