Uudised – august 2021

Seedetrakti verejooks müokardiinfarkti tüsistusena

Müokardiinfarkti haigetel võib esineda seedetrakti ülaosa verejooks (SÜV) nii haiguse ägedas faasis kui ka hilistüsistusena. Stockholmi Karolinska Instituudis valminud töös uuriti SÜVi esinemissagedust ja selle riskitegureid ning prognoosi müokardinfarktiga haigetel.

Kasutades Rootsi südamehaiguste andmebaasi SWEDHEART, analüüsiti 149 477 isiku andmeid, kes olid aastatel 2007–2016 südameinfarkti põdenud, SÜVi esinemise suhtes ühe aasta vältel infarkti järel. Andmete töötlemisel kasutati masinõppe meetodit.

SÜV esines kokku 2230 südameinfarktiga patsiendil, selle kumulatiivne esinemissagedus oli 1,5%. SÜViga tüsistunud infarktihaigete risk surra oli 29% suurem ja insuldi kujunemise risk 18% suurem kui neil infarktihaigetel, kel SÜVi ei tekkinud. Peamised SÜVi riskitegurid müokardiinfarkti haigetel on kirjeldatud uuringu alusel järgmised: vanus, vähenenud hemoglobiinisisaldus veres, suurenenud glükoositase veres, kõrge arteriaalne vererõhk, suitsetamine, varem esinenud seedetrakti verejooksud, maohaavandid või reflukshaigus ning ravi kortikosteroidide või antitrombootiliste ravimitega.

Autorite hinnangul võimaldab SÜVi riskitegurite tundmine varakult alustada nende mõjutamist ja seega tõhusalt ennetada seedetrakti verejooksu kui tõsist müokardiinfarkti tüsistust.

Refereeritud

Sarajlic P, Simonsson M, Jernberg T, Bäck M, Hofmann R. Incidence, associated outcomes, and predictors of upper gastrointestinal bleeding following acute myocardial infarction: a SWEDEHEART-based nationwide cohort study. Eur Heart J Cardiovasc Pharmacother 2021, doi: 10.1093/ehjcvp/pvab059.