Uudised – august 2020

Suitsetamine soodustab abdominaalset rasvumist

Laialt levinud arvamuse kohaselt on suitsetamine tõhus viis liigse kehakaalu langetamiseks ja rasvumisega seotud kardiovaskulaarse riski vähendamiseks.

USA-s läbiviidava noorte täiskasvanute ateroskleroosi uuringus CARDIA 3200 osalejal (56,3% olid naised) mõõdeti nende 25. eluaastal lisaks muudele parameetritele kompuutertomograafilisel uuringul (KT) kõhulihastes paikneva ja kõhuõõneelundeid ümbritseva rasva maht kuupsentimeetrites ja koguti andmed suitsetamise kohta. Keskmiselt 25 aasta möödudes korrati KT-d ja küsitleti suitsetamise kohta.

Võrreldes mittesuitsetajatega oli suitsetajatel kõhulihaste ja kõhuõõneelundeid ümbritseva rasva maht keskmiselt oluliselt suurem. Isikutel, kes jälgimisperioodi vältel olid suitsetamisest loobunud, oli rasva maht uuritud piirkondades küll väiksem kui suitsetamist jätkanutel, kuid suurem kui mittesuitsetajatel. Kehamassiindeks (KMI) oli suitsetajatel keskmiselt väiksem kui mittesuitsetajatel.

Uuring kinnitab, et suitsetajatel on KMI keskmiselt väiksem kui mittesuitsetajatel, kuid see ei osuta nende väiksemale kardiovaskulaarsele riskile, sest suitsetajatel kujuneb väljendunud abdominaalne rasvumine, mis on üldtunnustatud tõsine kardiovaskulaarne riskitegur.

 

Refereeritud

Terry JG. Hartley KG, Steffen LM, et al. Association of smoking with abdominal adipose deposition and muscle composition in Coronary Artery Risk Development in Young Adults (CARDIA) participants at mid-life: A population-based cohort study. Plos Medicine 2020, https://doi.org/10.1371/jpurnalpmed.1003223