Uudised – mai 2021

Suur kehamassiindeks ja vööümbermõõt on kodade virvendusarütmia riskitegurid nii naistel kui ka meestel

 

Ülekaalulisus ja rasvumine on kogu maailmas võtnud epideemia mõõtmed – selle all kannatab hinnanguliselt 40% maailma rahvastikust. Ülekaalulisus ja rasvumine on tõsised, kuid samas eluviisiga mõjutatavad kardiovaskulaarsete haiguste, 2. tüüpi diabeedi, vähi ja varajase surma riskitegurid.

USA-s tehtud uurimuses jälgiti aastatel 2008–2013 2,1 miljonit täiskasvanut, et selgitada rasvumise ja ülekaalulisuse seoseid kodade virvendusarütmia (KVA) tekkega. Andmete analüüsil ilmnes nii meestel kui ka naistel selge seos kehamassiindeksi (KMI) ja vööümbermõõdu ning KVA kujunemise riski vahel. Iga KMI näitaja suurenemisel 5 ühiku võrra suurenes KVA risk meestel 65% ja naistel 36% võrra. Vööümbermõõdu suurenemine iga 10 cm võrra suurendas KVA riski meestel 47% ning naistel 37%.

Rasvumise ja ülekaalu korral on KVA risk meestel üldiselt suurem kui naistel. Autorid leidsid, et KVA riski hindamiseks on naistel informatiivsem KMI, meestel vööümbermõõt.

KVA on tõsine kardiovaskulaarsete ja tserebrovaskulaarsete tüsistuste riskitegur. KVA-ga patsientidel on 5 korda suurem isheemilise insuldi risk. Rasvunud ja ülekaalulistel isikutel on suurenenud kardiovaskulaasete tüsistuste risk ja KVA lisandumine suurendab seda veelgi.

Refereeritud

Poorthuis MHF, Sherliker P, de Borst GJ et al. Joint associations between body mass index and waist circumference with atrial fibrillation in men and women. J Am Heart Assoc 2021;10:e019025.