Uudised – juuli 2019

Takotsubo (stress-) kardiomüopaatiaga haigetel ilmneb ka rahuolekus aju limbilise süsteemi düsfunktsioon

Takotsubo kardiomüopaatia (TKM), tuntud ka kui “murtud südame” sündroom või stress-kardiomüopaatia, on mööduv südame vasaku vatsakese nõrkusega kulgev seisund, mille vallandab tugev emotsionaalne stress ja mida iseloomustab katehoolamiinide massiline vabanemine verre sümpaatilise närvisüsteemi hüperaktivatsiooni tõttu. Vallandavateks teguriteks on tugevad emotsionaalsed stressorid – lähedase surm, komplikatsioonid tööl, abielulahutus − või ka füüsilised stressorid (liiklusõnnetus, tulekahju, autoõnnetus, kirurgiline operatsioon).

Kliiniliselt on TKM-le iseloomulikud tugev valu rinnus, õhupuudus, rütmihäired, nagu ka ägeda koronaarsündroomi korral. TKM puhul ei ole tegemist koronaarpuudulikkusega, röntgenülesvõttel on näha balloonikujuline süda. See meenutab Jaapani populaarset vaasi takotsubot, millest ka sündroomi levinud nimetus. TKM prognoos võib olla tõsine, põhjustades mõnikord äkksurma, pikemas perspektiivis kestavad vaevused mitme nädala vältel, võib kujuneda ka südamepuudulikkus. Sagedamini esineb TKM postmenopausis naistel, USA-s on esinemissagedus 700–1400 juhtu aastas.

Šveitsi ja Ühendkuningriigi neuroteadlaste ja kardioloogide koostöös uuriti funktsionaalse MRT meetodil, mis võimaldab visualiseerida aju eri piirkondade neuronite aktiivsust, 15 naist, kel oli esinenud TKM, ja kontrollrühmana 39 samas vanuses naist, kel polnud registreeritud TKM. Uuringud viidi läbi vaatlusaluste rahuolekus. TKM grupi naistel ilmnes limbilise süsteemi ning parasümpaatilise ja sümpaatilise närvisüsteemi funktsioonidega seotud struktuurides närviimpulsside leviku aeglustumine võrreldes kontrollgrupi vaatlusalustega. Ilmselt on need funktsionaalsed muutused aluseks sümpaatilise hüperaktiivsuse kujunemiseks emotsionaalse stressi korral TKM-ga patsientidel.

Uuring kinnitab funktsionaalse aju-südame telje olulisust mitmesuguste kardiaalsete sündroomide kujunemisel. Ka “murtud südame” võti on hoiul ajus.

 

Refereeritud

Sancar F. For “Broken Heart” syndrome, brain may hold the key. JAMA 2019;321:2270–1.

Templin C, Hänggi J, Klein C, et al. Altered limbic and autonomic processing supports brain-heart axis in Takotsubo syndrome. Eur Hearth J 2019;40:1183–7.