Uudised – aprill 2021

Väikestes doosides aspiriin võib vähendada COVID-19-sse haigestumise riski ja leevendada haiguse kulgu

Aspiriin on pikka aega kasutusel olnud põletikuvastane ravim ja varasemad uuringud on kinnitanud selle soodsat toimet viirusinfektsioonide korral. Aspiriin oli laialdaselt kasutusel ka 1918. a möllanud nn Hispaania gripi pandeemia ajal.

Iisraeli uurijad analüüsisid 2020. a veebruarist juunini 10 500 isiku haigestumist COVID-19-nakkusse sõltuvalt sellest, kas nad olid regulaarselt kasutanud aspiriini doosis 75 mg kardiovaskulaarsete tüsistuste ennetamiseks või mitte.

Ilmnes, et aspiriini kasutanud isikutel oli seda ravimit mittekasutanud isikutega võrreldes 29% võrra väiksem risk haigestuda COVID-19 infektsiooni, neil oli 2 päeva võrra lühem esmase positiivse ja tervenemist näitava negatiivse PCR-testi vaheline aeg. Hospitaliseeritud patsientide seas oli aspiriini kasutanud isikute elulemus 20% võrra suurem kui aspiriini mittekasutanute hulgas. Uuringust järeldub, et isikutel, kes kasutasid aspiriini kardiovaskulaarsete haiguste ennetuseks, oli aspiriini mittekasutajatega väiksem risk haigestuda COVID-19-sse, nad paranesid sellest kiiremini ja suremus haigusse oli väiksem.

Tegemist on katseuuringuga aspiriini toimest COVID-19-sse haigestumisele ja haiguse kulule. Tulemused on julgustavad ja loodetavasti stimuleerivad järgmiste uuringute kavandamist.

Refereeritud

Merzon E, Green I, Vinker S et al. The use of aspirin for primary prevention of cardiovascular disease is associated with a lower likelihood of COVID‐19 infection. The FEBS journal/accpted artisles 2021, https://doi.org/10.1111/febs.15784