Uudised – august 2022

Vananemisega kaasnev Y-kromosoomi kadu vereloome rakkudest seondub südamelihase fibroosi ja südamepuudulikkusega

Vananemisega kaasneb meestel Y-kromosoomi kadu vereloome rakkudest. Uuringutega on näidatud, et vanuses 70 eluaastat on enamikul meestest 40% vereloome rakkudest Y-kromosoom kadunud ja see süveneb elatud aastatega. Y-kromosoomi kadumisega rakkudest seostatakse erinevate tervisehäirete kujunemist.

Rahvusvahelise uurimisgrupi poolt ajakirjas Science avaldatud artiklis kirjeldatud uuringus moodustus hiirtel luuüdi rakkude Y-kromosoomi eemaldamise järgselt südamelihases armkude ning häirus vereringe. Ravides neid hiiri kasvufaktorit beeta 1 neutraliseerivate antikehadega südamelihase armistumist ei tekkinud. Ühendkuningriigi biopanga andmete analüüsil ilmnes meestel, kellel üle 40% leukotsüütidest puudus Y-kromosoom, 31% võrra suurem kardiovaskulaarse surma risk võrreldes meestega, kel Y-kromosoomi kadu oli vähem väljendunud. Uuringus keskenduti ainult südame kahjustuse hindamisele. Ei ole välistatud, et Y-kromosoomi kadumisega rakkudest on seotud armistumisprotsessid ka neerudes, kopsudes ning teistes elundites.

Teadaolevalt on naistel kaks X-kromosoomi. Üldiselt elavad pea kõikides maades naised meestest kauem. Ilmselt on vananemisega seonduv Y-kromosoomi kadu üheks meeste lühema eluea põhjuseks. Edasised uuringud peavad selgitama, milliste spetsiifiliste geenidega on seotud Y-kromosoomi kadumisest tingitud tervisehäired.

Refereeritud

Sano S, Horitani K, Ogawa H et al. Hematopoietic loss of Y chromosome leads to cardiac fibrosis and heart failure mortality. Science 2022;377:292–7.