Uudised – juuni 2020

Veipimine rikub suuõõne mikrobiaalset tasakaalu ja suurendab suuõõnehaiguste riski

E-sigarette on reklaamitud kui head võimalust suitsetamisest loobuda. On rohkelt andmeid, et e-sigarettide kasutamisel ehk veipimisel sissehingatavad aurud sisaldavad kopsu kahjustavaid toksilisi ühendeid.

USA Ohio ülikooli teadlased uurisid veipimise mõju suuõõne mikrobioomi kooslusele ja sellest tulenevat mõju suuõõne tervisele. Uuringusse kaasati 123 suuõõnehaigusteta isikut vanuses 21–35 aastat. Neist 25 olid regulaarsed tubakasuitsetajad, 20 e-sigarettide tarvitajad, 25 olid mittesuitsetajad, 25 isikut olid varem suitsetanud tubakat ja sellest loobudes hakanud veipima, 28 vaatlusalust suitsetasid tubakat ja ka veipisid. Uurijad jälgisid ajas vaatlusaluste suuõõne mikrobioomi koosseisu. Ilmnes, et isikutel, kes veipisid, kujunes juba 3 kuu jooksul suuõõne mikrobiaalne düsbioos, mis avaldus virulentse patogeense mikrofloora ülekaaluka vohamisena. Varem suitsetanud ja seejärel veipima hakanud vaatlusalustel ilmnes kirjeldatud düsbioos eriti väljendunult.

Autorite hinnangul olid veipijatel ilmnenud suuõõne mikrobioomi muutused sarnased periodondi haiguste korral esinevate muutustega suuõõne mikrobiaalses koosseisus. Seega suurendab veipimine periodondi haiguste kujunemise riski. Samuti ilmnes, et tubakasuitsetamise asendamine veipimisega ei too kaasa loodetud kasu tervisele.

Kirjeldatud uuring on üks esimestest, kus on uuritud veipimise mõju suuõõne tervisele. Autorid on rõhutanud uute analoogsete uuringute korraldamise vajadust.

Refereeritud

Ganesen SM, Dabdoub SM, Nagaraja HN, Scott ML, Panulapti S. Adverse effect of electronic cigarettes on the disease-naive oral microbiome. Science Advances 27 May 2020. https://doi.org/10.1126/sciadv.aaz0108.